What once was described as the ‘Big Brother Garden’, is now a chic entertaining space.

OX Garden Design was commissioned to design a private garden in Thame, Oxfordshire.

The brief was to provide several entertaining spaces and a working environment for a busy family.

The garden, already laid to deck, had narrow raised artificial grass strips.

The area carries a risk of flooding and the house is fitted with removable flood defences, which posed an interesting conundrum in enabling an outside-in feel.

Removable deck sections were the answer, to allow a seamless walk from the house to the garden and to eliminate the large steps currently in use.

Concepts were worked through, with the final design creating a two level garden, and a feeling of rooms achieved by wrap around raised beds.

The garden faces south so finding shade has always been difficult.

We sourced large cantilever parasols from the Netherlands which have a unique feature, they can angle side to side.

As the odd summer shower cannot be discounted, a roofed pergola was included in the design, to provide a dry space for al fresco dining.

The garden office with annex compliments the modern feel of the garden and provides practical space for tools and general garden storage.

The construction of the garden was undertaken by Abreu Landscapes in Haddenham.

Work commenced just as one of the longest heatwaves hit the country. This made the build extremely challenging as the garden is south facing and the sun was unrelenting.

With only a few finishing touches required, (Irrigation system and a bespoke gate) the garden is due for a test this September as the venue for a large garden party.